fredag 23. mars 2012

Isbaderen

Isbaderen av Kjell Ola Dahl.
Kaldt-men godt!
Død mann i iskaldt fjordvann ved en av utstikkerne mellom Aker brygge og festningen. Kuldegradene er mange, julebordssesongen er i gang. Mannen i vannet viser seg å være en ung byråkrat med etikkutredninger for oljefondet som daglig arbeid. Det er Lena Stigersand som får jobben med å finne en årsak. Stigersand; en av de yngre i Gunnarstarandas (eller skal vi si Kjell Ola Dahls?) entourage av politifolk. Knapt noen av dem fremmede for å tolke regelbokens bokstav etter behov.

Det skrives mer samfunnstematisk og påstått –kritisk krim enn noen gang før. Kjell Ola Dahl er blant de få som fremdeles kan skrive et samfunnsmessig tema og en problematisering inn i teksten uten at det virker påtatt, innklistret. Hos Dahl er tematikken en organisk del av en hel fortelling, som karakterer, dialoger fortellingslinjer og enkeltreplikker er det. Sakens kjerne; Vest-Sahara, Polisario, internasjonale kapitalinteresser og Statens pensjonsfond utland (oljefondet, altså) forblir naturlige størrelser i romanens kontekst fordi Kjell Ola Dahl nærmer seg tematikken langs en naturlig rute – ikke for å demonstrere sine kunnskaper eller sin research.

Du kan låne den på biblioteket:
http://websok.mikromarc.no/Mikromarc3/web/detail.aspx?Unit=28399&db=ostfold-vgs-felles&Id=116174&SW=Isbaderen&SC=FT&LB=FT&MT=0&SU=28403&DG=0&ST=Normal&Browse=1&P=1

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar