onsdag 25. april 2012

Fornemmelsen for slutten

Fornemmelsen for slutten av Julian Barnes.
Det starter med en streit gjennomgang av et liv. En mann i sekstiårene, Tony, ser tilbake på tida som elev på videregående, da han og tre kompiser hang spesielt mye sammen. Først var de bare tre, så kom den briljante Adrian flyttende til skolen, og ble alles favoritt. Han er av typen som setter lærerne på plass. Ikke med frekkheter, men med innsikt og kunnskap. Siden vokste de fra hverandre. Tony hadde en kjæreste, hun gikk siden til Adrian. Så fikk Tony en kone og en datter, førstnevnte ble han skilt fra. Han er alt i alt fornøyd med vendingene livet tok. Synes alt i alt at han er en real kar.

Men så kommer det et brev. Og alt vris, omgang for omgang, til det ugjenkjennelige. Brevet er fra moren til Tonys eks, hun som siden gikk til Adrian. Det inneholder 500 pund hun ville han skulle arve, samt et par linjer om at han også skal få avdøde Adrians dagbok. Men dagboka er ikke der, og i sin jakt etter den, ender Tony med å kontakte eksen sin. Ormebolet er åpnet. For det viser seg raskt at historien slik Tony husker den, mangler mange detaljer. Tony var ikke så uskyldig som han selv husker seg, ganske langt der ifra. Likevel fortsetter han jakten etter å vite, mer og mer om hvordan alt egentlig utspilte seg den gangen nokså tidlig i livet, og hvilke følger de viktigste handlingene faktisk fikk.
«Fornemmelsen for slutten» er en funklende, finslipt edelsten av en roman. Det handler om minnets upålitelighet, om skyld og uskyld og om de mekanismene som trår i kraft når vi føler behov for å beskytte oss selv for den vi «egentlig» er.

Boken kan lånes på biblioteket: http://websok.mikromarc.no/Mikromarc3/web/detail.aspx?Unit=28399&db=ostfold-vgs-felles&Id=119319&SW=Fornemmelsen%20for%20slutten&SC=FT&LB=FT&MT=0&SU=28403&DG=0&ST=Normal&Browse=1&P=1

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar