torsdag 31. mars 2011

Araberne : historien om det arabiske folk

Araberne
Verket omhandler det arabiske folks moderne historie. Her følger vi statsmenn, forfattere, opprørsledere og vanlige folk fra 1500-tallet og fram til i dag. Forfatteren tar for seg de avgjørende episodene som har formet den arabiske verden, men vier også plass til dagliglivet til menneskene som lever der. Historien skrider fram gjennom et landskap av undertrykking, kolonivelde og rasisme, til dagens ustabile region. Det handler om brytningstiden mellom olje og islam, mellom et tradisjonelt levesett og den moderne verden.

Vi slår et slag for tegneseriene!

Fotnoter i Gaza av Joe Sacco

Rafah er en by helt sør på Gaza stripen, et ganske dystert sted. Sementfasader og søplete bakgater. De trange gatene er fylt med barn og arbeidsløse menn. Rafha er i dag og har alltid vært, midt i frontlinjen for denne bitreste av alle konflikter. Byen ligger på grensen mot Egypt og store deler av den er til enhver tid redusert til ruiner.

For lengst arkivert og glemt av de fleste, er en blodig hendelse fra 1956, som endte med 111 palestinske flyktninger drept, skutt av Israelske soldater. Det kan virke som en fotnote i en lang historie om død og overgrep, men den dagen i Rafha - kaldblodig massakre eller et forferdelig feilgrep - blottlegger de konkurrerende sannhetene som definerer en krig det er vanskelig å ha oversikt over. I sin søken etter å finne ut hva som egentlig skjedde, kommer Joe Sacco til Gaza, inngår i dagliglivet til de som bor der og blir kjent med Rafhas fortid og nåtid.
Fotnoter i Gaza spenner over femti år og beveger seg glidende fra den ene krigen til den neste, levendegjort med stemmene til skolebarn og flyktninger, enker og sjeiker, og fanger på den måten opp essensen i tragedien.
Boken er Joe Saccos mest ambisiøse prosjekt så langt og han lykkes med å overføre en av vår tids mest avgjørende konflikter til en intim og nær leseropplevelse.

Mørkets hjerte som tegneserieroman.

Joseph Conrads klassiker fra 1902 handler om Marlow som seiler opp Kongofloden for å møte den fryktede og myteomspunne elefenbenhandleren Kurtz. Reisen forvandles til et mareritt idet Marlow nærmer seg den dystre hemmeligheten som skjuler seg i mørkets hjerte.

Skaperne av tegneserien er Anyango og Mairowitz. Illustrasjonene er gripende, mørke som stemningen i historien og voldsomt sterke.

Løvene i Bagdad laget av Brian K. Vaughan og Niko Henrichon

Kan man bombe seg til frihet, eller vil en væpnet invasjon føre til at jungelens lov blir den rådende?

I april 2003, under et amerikansk bombeangrep, rømte en flokk løver fra dyrehagen i Bagdad. Sultne, fortapte og forvirrede streifet de rundt i en verden de ikke hadde forutsetninger for å forstå, på jakt etter ly og føde.

Dette er deres historie.

Inkalen

Inkalen Joe Difools eventyr av skaperne Mæbius og Jodorowsky handler om "den lusne privatdetektiven av klasse R", som utrolig nok skal være mannen som kan redde verden. Og da mener vi ikke bare menneskeheten, men hele galaksen. Den intense kampen mot mørkekreftene og skyggeeggene deres fortærer soler og legger hele solsystemer øde, utkjempes i fantastiske verdener, fra jordens indre til langt ut i hyperrommet. 

Alexandro Jadorowsky og Mæbius mikser sjangere og symbolbruk i denne serien, helteepos blandes med tarotmystisisme, eventyr med drøm, krim med parodi, og John Difools eventyr er blitt en av de store klassikerne innen tegneserieromaner.

tirsdag 29. mars 2011

Den terapeutiske kultur av Ole Jacob Madsen

Forfatteren har gransket psykologiens økte utbredelse i samfunnet på forskjellige områder. Han mener at psykologprofesjonen i dag ikke har en tilstrekkelig utviklet etisk bevissthet om det nye sosiopolitiske landskapet den opererer i.

Hva er tid av Truls Wyller

Alt vi tenker, føler og gjør i livet, skjer i tiden, og i praksis vet vi hva tid er. Likevel har menneskene alltid slitt med å begripe tiden. 

I Hva er tid drøfter forfatteren tidens natur i lys av filosofi og andre fagdisipliner som fysikk, antropologi, historie, religion og litteratur.  

Det ellevte budet, religion og rock and roll

Det ellevte budet er fortellingen om det nære forholdet mellom religion og rock and roll, og om musikkstilens røtter i blues, gospel, country og rhythm and blues. På begynnelsen av 1900-tallet begynte artister å overføre musikken de hadde vokst opp med i kirkene til konsertlokaler og nattklubber. Forfatteren viser hvordan spenningsforholdet mellom det verdslige og profane på den ene siden, og det åndelige og sakrale på den andre, bidro til å utløse en kreativ bølge, som i løpet av 1950-tallet satte sitt preg på populærmusikken i den vestlige verden.
Boka handler om hvordan denne kreative bølgen oppstod, utviklet seg og kulminerte med Elvis Presley og 50-tallets rock and roll.

Forfatteren Robert W. Kvalvaag er førstelektor i religion, livssyn og etikk (RLE) ved allmennlærerutdanningen, Høgskolen i Oslo.

Uglies av Scott Westerfeld

Tally er snart 16 år, og hun kan nesten ikke vente. Om noen uker vil hun få gjennomført en plastisk operasjon som vil forandre henne fra å være en barnslig stygging til en slående skjønnhet. Som pen får hun endelig bo i high tech-paradiset hvor det eneste de gjør er å ha det mest mulig gøy.

Men Tallys nye venn, shay, vil ikke bli operert. Da Shay rømmer, oppdager Tally en helt ny side av pen-verdenen, en skremmende og farlig virkelighet. Myndighetene gir henne ett valg: å finne Shay eller forbli en stygg outsider resten av livet. Tallys valg forandrer hennes verden for alltid...

Tre kopper te av David Relin og Greg Mortenson

I 1993, etter et mislykket forsøk på å bestige K2, vakler fjellklatreren Greg Mortenson inn i Korphe i Nord-Pakistan. Innbyggerne tar seg av den fullstendig utslitte mannen, som etter hvert kommer seg på bena og ser at landsbybeboerne lever i bunnløs fattigdom. Greg lover å komme tilbake for å bygge skole til barna. Boken forteller om hans kamp for å holde dette løftet. En skole blir til mange og et livslangt bistandsprosjekt for Greg og medhjelperne hans i Afghanistan og Pakistan.

Greg Mortenson (f. 1957) er amerikansk med norske aner, men vokste opp i Tanzania hvor foreldrene drev sykehus og skoler for fattige. Han har til nå etablert 131 barneskoler i Taliban-dominerte områder i Nord-Pakistan og Afghanistan. Mortenson ble i 2009 nominert til Nobels fredspris. Dokumentarboken hans har ligget tre år på bestselgerlistene i USA og er utgitt i over 40 land.

Mørkets rike, en reportasje fra Nord-Korea

Nord-Korea er et av de mest hemmelighetsfulle land i verden i dag. Journalisten Barbara Demick tar oss med inn i et samfunn få kjenner og viser hvordan det er å leve i dette undertrykkende og totalitære regimet. I Mørkets rike følger vi livet til seks nordkoreanere over en periode på 15 år. De forelsker seg, stifter familier og har sine drømmer, men det viktigste er kampen for å overleve.


Den store lederen Kim Il-sung døde i 1994 og Kim Jong-il tok over makten. I hungerskatastrofen 1995-98 døde opp mot to millioner mennesker, over ti prosent av befolkningen. Det er sterke øyeblikk når disse menneskene én etter én, innser hvordan de hele livet er blitt manipulert av regjeringens propaganda. I desperasjon rømmer de landet. En av dem kommer seg over grensen og finner en skål med mat til hunden på gården. Sjokkert innser hun at hundene i Kina får bedre mat enn menneskene i Nord-Korea. Et satellittfoto over Asia om natten glitrer av lys, men det er en mørk flekk på bildet der er Nord-Korea.

Mørkets rike er en unik fortelling som skildrer livet i dette lukkede landet.

torsdag 10. mars 2011

Desiland av Mala Naveen

Fra en sydenblokk på Stovner skildres livet med humor og overbevisende autoritet. Fysioterapeuten Shyam vil leve av å oversette sanger fra 50-tallet, mens kona Bharati kommer på kant med venninnegjengen når hun ikke vil la seg diktere. Familiehåpet Suraj har tatt med seg sin hemmelighet til Bombay, mens lillesøsteren Mita vil feste familieskandalene til film.  For alle fire får forsøkene på selvrealisering uventede konsekvenser. Spørsmålet er om de kan stanse før hele familien går i oppløsning.  "Desiland" er en bredt anlagt roman fra Oslo og Bombay - et realt stykke heimstaddiktning om den norsk-indiske familien Mehta.

I krig og kjærleik av Ragnhild Kolden

Trøndelag, november 1940: Glenne, en gård i grensetraktene mot Sverige, får besøk av en mann som kartlegger våpenlagre på bygdene. Der treffer han Dagny, en ulykkelig og misbrukt tjenestejente. Sammen blir de deltakere i krigen på fiendens side, som agenter for Gestapo i Trondheim.

Nattredaktøren av HC Hanssen

På en helt vanlig dag, i en helt vanlig og fredelig liten småby på sørlandet blir byen og dets innbyggere rystet av et brutalt ran. Den lokale banken blir stormet av tre bevæpnede og maskerte personer, en bankfunksjonær blir alvorlig skadet og dør mystisk dagen etter på sykehuset.

Politiet og Kripos står uten spor. Den assisterende bankssjefen Marte er på sporet av noe og møter samtidig byens noe forsoffne journalist, Nattredaktøren. Hans journalistiske teft og Martes maniske nysgjerrighet leder dem ikke bare bort i selve ranet, men de forviller seg dypt ned i denne idylliske småbyens mørke sider.
H.C. Hanssen (f. 1947) er journalist, kåsør og forfatter, kjent fra blant annet Aftenposten, Dagbladet og NRK. Nattredaktøren er hans første kriminalroman.

Skynd deg å elske av Laila Lanes og Jan Henry T. Olsen

"´Jeg skal passe på deg,´ sier jeg. ´Og jeg skal passe på deg,´ sier han. Akkurat som at han ikke forstår at han ikke kommer til å bli her lenge nok til å passe på meg når jeg blir gammel. Jeg vet ikke, kanskje er det ironi. Jeg tør ikke spørre." Laila Lanes i sin gripende bok om samlivet med den tidligere fiskeriministeren Jan Henry T. Olsen som ble rammet av Alzheimers sykdom bare 51 år gammel.

Sorg og sommerfugler av Gunn Hild Lem

Miljøforkjemperen Steinar Lem døde av kreft i april 2009, 57 år gammel. Hans kone Gunn Hild forteller om de dramatiske månedene med galopperende sykdomsutvikling og om tiden etterpå. Gunn Hild Lem skriver seg rett inn i alle de vanskelige spørsmålene knyttet til liv, død og tapet av stor kjærlighet - også dem de færreste tør å snakke åpent om. Hun tegner et vakkert portrett av mannen hele Norge visste hvem var, men ingen kjente så godt som henne.

De ingen savner av Eystein Hanssen

Møt Elisabeth Sunee Rathke, eller bare Elli. Halv norsk, halvt thai og med svart belte i karate. Hun er politietterforsker i Oslo. En ung pike blir funnet død på Gamlebyen gravlund. Hun er naken og lukter av en ubestemmelig kjemisk væske. I armen står en kanyle. Dødsfallet er starten på en grusom sak som bare vokser og blir den mest krevende i etterforskerens karriere. Elli finner spor som tyder på at saken har forbindelse til prostitusjon og kanskje trafficking. Hun vikles inn i et livsfarlig spill der ingenting er som det ser ut til å være. Sporene indikerer en eller flere svært kalkulerende og hensynsløse mordere. Hvor nært vil hun kunne komme inn på mistenkte før hun selv bli et offer?

onsdag 9. mars 2011

Seksdagerskrigen

 Seksdagerskrigen : juni 1967 og hvordan det moderne Midtøsten ble til av Michael Oren

Boken handler om seksdagerskrigen som startet sommeren 1967 da Israel angrep de tilgrensende araberstatene. Forfatteren bygger sitt kildemateriale på flere titalls topphemmelige dokumenter, sjeldne papirer på russisk og arabisk og personlige intervjuer. Han gjenskaper den regionale og internasjonale konteksten, som i slutten av 60-årene praktisk talt var nødt til å føre til en arabisk-israelsk storbrann.

Nye bøker i biblioteket

Dør jeg nå? er skrevet av Knut Syrstad. I denne boken forteller forfatteren om sin kamp mot kreften gjennom 10 år, en kamp som har vakt oppsikt langt utenfor landets grenser. Hans personlige og usminkede beretning er gripende, og samtidig forteller han uten usentimentalitet og med mye humor. Her får vi virkelig et nærbilde av en manns utrettelige vilje til å overleve.



Mellom oss av Ruth Lillegraven

Slekt, svik og spenning i ei familiehistorie som byrjar under krigen og endar i vår tid.

I 1972 dreg 25 år gamle Svein til Chile. Han kjem aldri heim att. Tretti år seinare kastar forsvinninga hans framleis skuggar over dei han fór ifrå: dei aldrande foreldra Jakob og Dagny, kjærasten Ranveig og dottera Tonje, som han aldri har møtt. Kva har Jakob og Dagny sine opplevingar under krigen fått å seie for forholdet til sonen? Og korleis får avgjerder tatt i ei dekkleilegheit i Oslo i 1943 konsekvensar for Tonje seksti år seinare?Tonje har sine eigne løyndomar å bere på, og nettet av løgner ho har spunne rundt seg sjølv og andre, er i ferd med å rakne. Forteljinga tek lesaren frå krigens dagar til vår eiga tid ? frå Oslo til Natzweiler, Santiago, Pennsylvania og eit forfalle funkishotell i fjellheimen på Vestlandet. Mot eit bakteppe av historiske hendingar viser Mellom oss både korleis det vesle livet speglar den store verda, og korleis gamle løyndomar kan få følgjer mange år seinare.Mellom oss er ei historie om tre generasjonar, og om det vi ber på, men ikkje klarar snakke om. Men når er det for seint å nærme seg kvarandre?

(Teksten er hentet fra bokens bakside.)

Balansekunst av Rohinton Mistry
Dette er en perle av en bok!

Året er 1975. Stedet er en navnløs indisk by ved havet. Det er blitt erklært unntakstilstand i landet. Fire ulike mennesker møtes og stuer seg sammen i en liten byleilighet for å tjene til livets opphold og spare penger.
Syersken, Dina Dalal, er i 40-årene, og eier den lille leiligheten. Hun har vært enke i nærmere 20 år, men ønsker ikke å oppgi sin frihet ved å gifte seg igjen. Maneck Kohlah, en student fra fjellene nær grensen til Pakistan, har noe motvillig reist til storbyen for å oppfylle foreldrenes ønske om at han skal studere. Og de to skredderne, den uforbederlige optimisten Ishvar Darji og hans trassige tenåringsnevø Omprakash, har flyktet fra grusom vold i den lille landsbyen inne i landet.
Gjennom disse fire fører Mistry leseren fram og tilbake i Indias nære fortid fra selvstendigheten i 1947 til unntakstilstanden i 1975.

(Teksten er hentet fra bokens bakside)

Dostojevskijs Forbrytelse og straff som tegneserie.
Fjodor Dostojevskijs evige klassiker Forbrytelse og straff er kanskje en av verdenslitteraturens mest originale mordfortellinger, og en av de første.
I Alain Korkos' mesterlige strek og David Zane Mairowitz' bearbeidelse er historien i denne tegneserieromanen lagt til Vladimir Putins Russland.
Gjennom studenten Raskolnikovs mord på en ussel pantelånerske, gir forfatteren en genial skildring av forbrytelsens psykologi, samtidig som han belyser selve de moralske grunnspørsmål.