onsdag 15. november 2017

Klassen: fortellinger fra et skoleår

Klassen: fortellinger fra et skole år av Marte Spurkland
I denne boken følger vi sju ungdommer gjennom det siste året i videregående skole. Dette er ikke generasjon prestasjon med curlingforeldre, men ungdommer som kjemper for å henge med, å bestå eksamen, å bli noe i livet. Vi blir med når psyken svikter, når fest og slåssing blir viktigere enn lekser, når konfliktnivået hjemme når nye høyder, når kjærligheten blir vanskelig og når det tokulturelle livet blir umulig å håndtere. I alle disse situasjonene har elevene én person å gå til - kontaktlærer Anette, som strekker seg langt for å hjelpe, for å løse det uløselige. Hun er av den sjeldne lærertypen og fungerer som veileder, vaktbikkje og bestevenn.

1968

1968 av Jan Guillou
I det sjuende bindet av Jan Guillous storverk om 1900-tallets historie er handlingen lagt til 60-tallet. Den unge Eric Letang er nettopp ferdig utdannet jurist og brennende engasjert i politikk. Men som ung fullmektig i et beryktet advokatfirma innser han snart at jussen kan brukes til å utføre både det gode og det onde. Hans politiske engasjement fører ham ut i Europa den spesielle sommeren da røde faner dominerer gatene i Paris og sosialismen går under i Praha. Og den venstreradikale retningen Eric velger splitter familien Lauritzen atter en gang. Boken er fortsettelsen av Ekte amerikanske jeans.

Nei, vi elsker ikke lenger: litteraturen og nasjonen

Nei, vi elsker ikke lenger: litteraturen og nasjonen av Jon Haaberg
'Nei, vi elsker ikke lenger' er historien om nasjonaliseringen av den norske litteraturen. Hva har egentlig litteratur med nasjonalitet å gjøre? Og hva vil det si at litteratur er 'norsk'? Jon Haarberg beskriver utviklingen fra etableringen av en egen norsk litteratur omkring 1850, via det såkalte hjemkjøpet av de fire store i 1925, til nasjonallitteraturens svanesang ved årtusenskiftet. Kan litteraturen fortsatt bidra til å holde nasjonen sammen, eller har litteraturen og Nasjonen gått hver til sitt? Jon Haarberg er professor i allmenn litteraturvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Hva Helmer kunne sagt til Nora og andre essays

Hva Helmer kunne sagt til Nora og andre essays av Dag Østerberg






Nora forlater sin ektemann Helmer i Ibsens skuespill 'Et dukkehjem'. Dette har som regel blitt oppfattet som et uttrykk for kvinnefrigjøring. Men hadde Helmer grunn til å selv føle seg bedratt og sveket? I denne essaysamlingen viser Dag Østerberg at Helmer hadde sine forsvarere, som Jonas Lie og August Strindberg. Han avslører også Helmers eget bevegende avskjedsbrev til Nora. Videre skriver Østerberg om ekteskap og likestilling, kampen mellom kjønnene og kjønnsrelasjoner generelt med henvisninger til sentrale forfatterskap fra det 20. århundret. Dag Østerberg var sosiolog og filosof og regnet som en fremragende samfunnsforsker. Han døde i februar 2017, og denne essaysamlingen ble hans siste bokutgivelse, klargjort av forfatteren selv.

Alt om fotball

Alt om fotball av Keir Radnedge


Alt om fotball' inneholder en mengde statistikk og informasjon om denne verdensomspennende sporten. Boka rommer en omfattende gjennomgang av store mesterskap på landslags- og klubbnivå, viktig fotballhistorie og mye mer. Den er delt inn etter temaer som store internasjonale mesterskap, fotballnasjonene, store spillere og kjente klubber rundt i verden.